blank

Добри рецепти за пост на вода, значи да не влегувате во храна од животинско потекло, а сепак да не го изгубите вкусот и енергетската вредност на оброкот!

Ако постите на вода, пробајте ги овие плескавици од зеленчук, тие се вкусни и ароматични и се подготвуваат во рерна. Главните состојки се гравот и печурките, со додавање на лук и свежи зачини.

 

Состојки:

  • 225 грама печурки
  • 1 морков
  • 100 грама брокула
  • 1/2 кромид
  • 2 чешниња лук
  • Конзерва црн грав
  • Свеж зачин по ваш избор (магдонос, босилек …)
  • Лажица концентрат од домати
  • сол, бибер

Подготовка:

Ставете свеж зеленчук, сите освен грав, во блендер и исечкајте. Протресете го на лист за печење обложен со хартија и печете го во рерна 15-20 минути.

Исцедете го гравот, додајте го во тавата и печете уште десет минути. После тоа време, изладете го зеленчукот, зачинете го и додадете концентрат од домати на него, а потоа формирајте плескавици со влажни раце. Ставете ги во рерна и печете уште десет минути, додека не добијат боја на површината. Се служат во посни лепчиња со салата и зеленчук.