Опозициската партија СИРИЗА ја повикува владата да преземе итни мерки и во здравствениот сектор и да го подобри животниот стандард на Грците

Од денес, во Грција е укинато барањето за носење маски на отворено.

Олеснувањето на мерките доаѓа во време на статистика дека 18 проценти од грчките семејства се на работ на сиромаштијата.

Опозицијата ја повикува владата да го контролира нелогичниот пораст на основните цени на храната.

„Од денес е лесно да се дише“, коментираат за медиумите Грците и туристите кои ги соблекле своите маски. Под надзор на властите, туристите строго ги следат упатствата со далечина и маски во затворени простории и во транспортот.

Опозициската партија СИРИЗА ја повикува владата да преземе итни мерки и во здравствениот сектор и да го подобри животниот стандард на Грците.

Според грчката статистичка агенција Елстат, објавена денес, 18% од Грците се на работ на сиромаштијата. 45% од нив се ограничени на купување дури и на основни потреби, тие не можат да ги покријат трошоците за своите домаќинства.

Цените на основните потреби во малопродажните објекти нагло се зголемија.

За една година најголем пораст има кај цената на маслото – 50%, брашното, лебот, оризот, шеќерот, кафето имаат надуени цени над 10%.

Цената на литар безоловен бензин е поскапа.

Опозицијата инсистира на наметнување максимална цена на основните добра. Министерството за развој ветува масовни контроли во продавниците за нелогично високи цени на храната.