blank

Потребно

  • 500 г сечкана брокула
  • 1 и ½ чаши коцки варено пилешко месо од гради
  • 1 чаша пилешки бујон, растворен
  • 1/3 чаша млеко
  • ½ чаша рендан кашкавал
  • 1 лажица масло, стопено
  • 2 лажици лебни трошки (или крупни трошки)

blank

Подготовка

  • Загрејте ја рерната на 230 степени.
  • Во меѓувреме сварете ги брокулите и пилешкото месо во одделни садови.
  • Исечете го месото на коцки, а брокулите исечете ги на розички, ако се цели.
  • Откако брокулите се подготвени исцедете ги добро од водата. Ставете ги во тава за печење.
  • Наредете го одозгора врз нив пилешкото месо.
  • Во одделен сад измешајте ја супата и млекото. Истурете врз пилето и брокулите.
  • Посипете богато со кашкавал.
  • Измешајте стопен путер со лебните трошки (или крупни трошки) и добро промешајте.
  • Посипете ја смесата со кашкавал.
  • Печете во загреана рерна околу 15 минути или додека фати коричка.