blank

Глобалните цени на храната овој месец скокнаа на највисоко ниво во последните десет години, соопштија Обединетите нации, додавајќи дека цените на храната растат веќе 12 месеци.

Пандемијата влијаеше на производството и превозот на храна, а сега се стравува дека повисоките цени на храната ќе влијаат на инфлацијата и светската економија.

Организацијата на ООН за храна и земјоделство (FAO) ги следи движењата на цените на храната низ целиот свет, од масло и житни култури до млеко и млечни производи до месо и шеќер.

Од година во година, цените на храната скокнаа за 39,7 проценти во мај, најголемиот месечен скок од октомври 2010 година. Сите пет компоненти на индексот FAP скокнаа, а цените на маслото, житарките и шеќерот беа највисоки.

Затоа, според ООН, цените на храната се на највисоко ниво од септември 2011 година.