
ПРОИЗВОДИ
(4 порции)
варени наут (или конзервиран) – 400 гр
модар патлиџан – 1 парче
тиквички – 1 парче
розови домати – 2 парчиња
црвен кромид – 1 глава
магдонос – 1 врска
копaр – 1 парче
лук – 2 чешниња
маслиново масло – 50 ml
лимон – 1 парче
1. Мелете го лукот за прелив во паста и измешајте го со маслиново масло, сок од лимон, сол и бибер по вкус.
2. Излупете го модриот патлиџан и исечете го на парчиња. Додадете сол и оставете да отстои 20 минути, а потоа измијте го и исушете го. Исечете ги тиквичките на парчиња.
3. Намачкајте ги парчињата модар патлиџан и тиквичките со маслиново масло и ставете ги на скара.
4. Зачинете со половина од дресингот. Доматите се сечат на коцки. Кромидот се сече на половина. Магдоносот и копарот се сечат на големи парчиња. Во сад измешајте ги кромидот, доматите, магдоносот, копарот и однапред исцедениот наут. Зачинете со остатокот од дресингот. Зеленчукот се растура врз парчињата модар патлиџан и тиквички.




