Глобалните цени на храната овој месец скокнаа на највисоко ниво во последните десет години, соопштија Обединетите нации, додавајќи дека цените на храната растат веќе 12 месеци.

Пандемијата влијаеше на производството и превозот на храна, а сега се стравува дека повисоките цени на храната ќе влијаат на инфлацијата и светската економија.

Организацијата на ООН за храна и земјоделство (FAO) ги следи движењата на цените на храната низ целиот свет, од масло и житни култури до млеко и млечни производи до месо и шеќер.

Од година во година, цените на храната скокнаа за 39,7 проценти во мај, најголемиот месечен скок од октомври 2010 година. Сите пет компоненти на индексот FAP скокнаа, а цените на маслото, житарките и шеќерот беа највисоки.

Затоа, според ООН, цените на храната се на највисоко ниво од септември 2011 година.