Одличен додаток на секое јадење
Иако е слична на француската, полската салата сепак е малку поразлична – пред сè по мирисот на зачин, што му дава пријатна и топла арома, а многумина кои ја пробаа велат дека е повкусна од руската салата, која е омилена на нашиот народ.
Состојки за полска салата:
- 4 средни компири
- 2 средни моркови
- 4 јајца
- 6 кисели краставички
- 2 помали јаболка
- 2 лажици јогурт дебел
- 5 лажици мајонез
- 1 лажица сенф
- еден куп зачини
- сол и бибер по вкус
Подготовка:
- Ставете компири и моркови во тенџере, додадете вода и оставете да зоврие. Гответе додека не омекне и варете ги јајцата во друга тава.
- Кога ќе се олади излупете го компирот и исечете го на коцки. Исечете моркови, јајца, кисели краставички и јаболка. Исецкајте го зачинот.
- Измешајте го добиениот јогурт, мајонез и сенф.
- Пренесете ги сите состојки во истиот сад и внимателно измешајте додека не се соединат преливот и другите состојки. Доколку е потребно, зачинете понатаму и оставете да се излади.