Одличен додаток на секое јадење

Иако е слична на француската, полската салата сепак е малку поразлична – пред сè по мирисот на зачин, што му дава пријатна и топла арома, а многумина кои ја пробаа велат дека е повкусна од руската салата, која е омилена на нашиот народ.

Состојки за полска салата:

  • 4 средни компири
  • 2 средни моркови
  • 4 јајца
  • 6 кисели краставички
  • 2 помали јаболка
  • 2 лажици јогурт дебел
  • 5 лажици мајонез
  • 1 лажица сенф
  • еден куп зачини
  • сол и бибер по вкус

Подготовка:

  1. Ставете компири и моркови во тенџере, додадете вода и оставете да зоврие. Гответе додека не омекне и варете ги јајцата во друга тава.
  2. Кога ќе се олади излупете го компирот и исечете го на коцки. Исечете моркови, јајца, кисели краставички и јаболка. Исецкајте го зачинот.
  3. Измешајте го добиениот јогурт, мајонез и сенф.
  4. Пренесете ги сите состојки во истиот сад и внимателно измешајте додека не се соединат преливот и другите состојки. Доколку е потребно, зачинете понатаму и оставете да се излади.